Hoe om te gaan met een verlegen of angstige kat
Blog

Hoe om te gaan met een verlegen of angstige kat

Het kan lastig zijn om om te gaan met een verlegen of angstige kat. Deze katten hebben vaak tijd nodig om aan nieuwe omgevingen en mensen te wennen.

Hieronder vind je enkele tips die je kunt gebruiken om je verlegen of angstige kat te helpen:

  1. Geef je kat tijd: Verlegen of angstige katten hebben vaak tijd nodig om zich op hun gemak te voelen. Laat je kat wennen aan zijn nieuwe omgeving en aan jou voordat je hem probeert te benaderen.

  2. Laat je kat naar jou toekomen: Probeer niet te forceren dat je kat naar je toe komt. Laat hem in plaats daarvan naar jou toekomen wanneer hij zich daar klaar voor voelt.

  3. Maak geen oogcontact: Oogcontact kan voor katten bedreigend overkomen. Vermijd dus om langdurig oogcontact te maken met je verlegen of angstige kat. Kijk in plaats daarvan opzij of naar beneden.

  4. Gebruik positieve versterking: Beloon je kat met traktaties en lof wanneer hij positief gedrag vertoont. Hierdoor zal je kat zich veiliger voelen bij jou en eerder geneigd zijn om positief gedrag te blijven vertonen.

  5. Creëer een veilige ruimte: Geef je kat een eigen ruimte waar hij zich veilig en op zijn gemak kan voelen. Dit kan bijvoorbeeld een krabpaal zijn of een speciale plek in huis waar hij zich terug kan trekken.

  6. Speel met je kat: Speel met je kat om zijn vertrouwen te winnen. Dit kan helpen bij het opbouwen van een band tussen jullie en kan het gevoel van veiligheid en vertrouwen van je kat vergroten.

Het is belangrijk om te onthouden dat het omgaan met een verlegen of angstige kat tijd en geduld vergt.

Geef je kat de ruimte en tijd die hij nodig heeft om zich op zijn gemak te voelen en wees geduldig. Met de juiste aanpak kun je een sterke band opbouwen met je kat en hem helpen zich veilig en op zijn gemak te voelen in zijn nieuwe omgeving. 

Vorige
De geschiedenis en evolutie van de kat als huisdier
Volgende
Hoe om te gaan met een kat die niet zindelijk is en hoe dit probleem op te lossen