Leuke en verrassende feiten over katten die de meeste mensen niet weten
Blog

Leuke en verrassende feiten over katten die de meeste mensen niet weten

Katten zijn fantastische huisdieren, maar wist je dat ze ook fascinerende dieren zijn met interessante eigenschappen en gewoonten? Hieronder vind je enkele feiten over katten die je misschien nog niet wist.

Katten kunnen met hun oren draaien

Katten hebben een uitstekend gehoor en kunnen hun oren tot wel 180 graden draaien om geluiden op te vangen. Dit is niet alleen handig bij het jagen, maar ook bij het lokaliseren van de bron van een geluid.

De zeer gevoelige oren kunnen zelfs de kleinste veranderingen in toonhoogte en volume waarnemen. Bovendien kunnen ze elk oor onafhankelijk van elkaar bewegen, waardoor ze geluiden beter kunnen lokaliseren en hun prooi kunnen achtervolgen zonder het zicht te verliezen. Dit vermogen stamt af van hun wilde voorouders, die ook afhankelijk waren van hun gehoor om te overleven in hun natuurlijke omgeving. Het is echter belangrijk op te merken dat katten gevoelig kunnen zijn voor gehoorbeschadiging door blootstelling aan harde geluiden, dus het is altijd verstandig om harde geluiden te vermijden of te dempen als je een kat in huis hebt. 

Katten kunnen hun tong niet uitsteken

In tegenstelling tot honden en andere dieren kunnen katten hun tong niet uitsteken. In plaats daarvan likken ze hun vacht en eten ze met hun tong in een schrapende beweging.

De tong van een kat is bedekt met kleine, achterwaarts gerichte uitsteeksels genaamd "papillen". Deze papillen zijn ruw en helpen de kat bij het schoonmaken van zijn vacht door vuil en losse haren weg te schrapen. Bij het eten gebruiken katten hun tong ook om voedsel naar hun bek te manoeuvreren en stukken vlees van de botten te scheuren. Het ontbreken van een uitsteekbare tong heeft echter geen invloed op het vermogen van katten om te proeven of te eten.

Katten kunnen horen wat mensen niet kunnen

Katten hebben een gehoorbereik dat veel groter is dan dat van mensen. Ze kunnen geluiden horen die voor ons onhoorbaar zijn, zoals ultrasone geluiden die worden uitgezonden door knaagdieren en insecten.

Terwijl het menselijk gehoor in staat is om geluiden op te vangen tussen de 20 Hz en 20.000 Hz, kunnen katten geluiden detecteren tussen de 45 Hz en 64.000 Hz. Dit betekent dat katten in staat zijn om veel subtielere geluiden op te vangen dan mensen, zoals het gezoem van elektrische apparaten of het piepen van muizen.

Het gehoor van katten speelt ook een belangrijke rol in hun jachtgedrag. Ze gebruiken hun gehoor om hun prooi te lokaliseren en te achtervolgen, en kunnen zelfs horen waar een muis zich onder de grond bevindt. Katten kunnen ook leren om specifieke geluiden te herkennen, zoals het geluid van een blikje kattenvoer dat wordt geopend, wat hun associatie met voedsel versterkt. Al met al is het gehoor van katten een belangrijk zintuig dat hen helpt te overleven en te gedijen in hun omgeving.

Katten hebben een unieke manier van lopen

Katten hebben een unieke manier van lopen die bekend staat als een "gekruiste gang" of "diagonale gang". Dit betekent dat wanneer ze lopen, de voorpoten en achterpoten aan dezelfde kant van het lichaam tegelijk bewegen.

Deze manier van lopen is een aanpassing die katten hebben ontwikkeld voor hun jachtgedrag. Het helpt hen om snel en efficiënt te bewegen bij het achtervolgen van prooien. Door de gekruiste gang kunnen katten hun lichaam dicht bij de grond houden, waardoor ze minder luchtweerstand ondervinden en sneller kunnen bewegen. Het stelt hen ook in staat om hun snelheid en richting snel te veranderen om hun prooi te kunnen grijpen.

De gekruiste gang is niet de enige manier waarop katten lopen. Als ze langzaam lopen of sluipen, gebruiken ze een andere manier van lopen waarbij ze hun poten afzonderlijk bewegen. Maar bij hogere snelheden schakelen ze over op de gekruiste gang. Het is een fascinerend kenmerk van deze bijzondere dieren en draagt bij aan hun succes als jagers in het wild.

Katten hebben een uitstekend evenwichtsgevoel

Katten hebben een uitstekend evenwichtsgevoel en kunnen van grote hoogte vallen zonder zichzelf te verwonden. Dit komt doordat ze een staart hebben die fungeert als een balansorgaan en doordat ze hun lichaam snel kunnen aanpassen tijdens de val.

Katten hebben 's nachts beter zicht dan overdag

Katten hebben een hogere dichtheid aan staafjes in hun ogen dan kegeltjes, wat betekent dat ze 's nachts beter kunnen zien dan overdag. Dit is handig bij het jagen en verklaart waarom katten vaak 's nachts actief zijn.

Dit komt doordat staafjes beter geschikt zijn voor het detecteren van licht in omstandigheden met weinig licht, terwijl kegeltjes gevoeliger zijn voor kleur en helderheid in goed verlichte omstandigheden.

Dankzij hun uitstekende nachtzicht zijn katten in staat om te jagen en prooi te vangen in de schemering en 's nachts. Het verklaart ook waarom katten vaak 's nachts actief zijn en overdag slapen. In het wild zouden katten op deze manier efficiënter kunnen jagen en hun energie besparen tijdens de hitte van de dag.

Het nachtzicht van katten wordt versterkt door een uniek kenmerk in hun ogen, namelijk de tapetum lucidum. Dit is een reflecterende laag achter het netvlies die het licht dat door de ogen komt terugkaatst en de kattenogen helpt om meer licht op te vangen en dus beter te zien in het donker.

Katten kunnen hun nagels intrekken

Katten hebben de mogelijkheid om hun nagels in te trekken, wat handig is bij het klimmen en jagen. Het is ook de reden waarom katten hun nagels moeten scherpen om ze scherp te houden.

Katten kunnen zweten via hun poten

In tegenstelling tot mensen, die zweten via hun huid, kunnen katten zweten via hun poten. Dit is echter niet de belangrijkste manier waarop katten hun lichaamstemperatuur reguleren. Ze doen dit voornamelijk door te hijgen en te likken.

Katten hebben een uitstekend geheugen

Katten staan erom bekend dat ze een uitstekend geheugen hebben en in staat zijn om gebeurtenissen en mensen te herinneren. Uit onderzoek is gebleken dat katten een episodisch geheugen hebben, wat betekent dat ze gebeurtenissen kunnen onthouden die plaatsvonden op een specifiek moment en op een specifieke locatie.

Ze hebben ook een vorm van geheugen die bekend staat als associatief geheugen, waarbij ze leren door bepaalde gebeurtenissen of stimuli te associëren met bepaalde uitkomsten. Een voorbeeld hiervan is wanneer een kat leert dat het geluid van het openen van de voedselkast betekent dat het tijd is om te eten.

Ook kunnen ze worden getraind door middel van conditionering, waarbij ze een bepaald gedrag associëren met een beloning of straf. Dit kan bijvoorbeeld worden gebruikt om een kat te leren om op een bepaalde plek te krabben in plaats van aan het meubilair.

Katten hebben ook een goed ontwikkeld ruimtelijk geheugen, wat hen in staat stelt om hun weg te vinden in hun omgeving en belangrijke plekken zoals voedselbronnen te onthouden.

Katten hebben een "zesde zintuig"

Katten hebben een verbazingwekkend vermogen om op hun poten te landen, zelfs als ze van grote hoogte vallen. Dit komt door hun evenwichtsorgaan en hun flexibele ruggengraat. Maar wist je dat katten ook een soort van "zesde zintuig" hebben waardoor ze weten wanneer ze zich moeten voorbereiden op een val?

Dit zesde zintuig wordt veroorzaakt door de receptoren in de snorharen van een kat. Snorharen zijn niet alleen gevoelig voor aanraking, maar ook voor veranderingen in de luchtdruk en luchtstromen. Als een kat van een hoogte valt, zullen de snorharen gaan trillen en zo aan de kat doorgeven dat hij zich moet voorbereiden op de landing.

Dit verklaart ook waarom katten zo gevoelig zijn voor het aanraken van hun snorharen. Het is belangrijk dat katten hun snorharen niet worden afgeknipt, omdat dit hun vermogen om te navigeren en te bewegen kan belemmeren.

Vorige
Waarom katten graag krabben
Volgende
Kattenkruid speeltjes: waarom vinden katten ze zo leuk?